7.4.2013

Tromsø, Nordens Paris! 1


Dodiin, niin uskomattomalta kuin se tuntuukin niin nyt on ensimmäinen viikko vietetty täälä Pohjolan Pariisissa, Tromssassa ja työssäoppimisjaksoni Blåst Nordens Parisissa on vierähtänyt käyntiin! Saas nähdä mitä tästä meikän oleilusta ja blogeilusta täälä oikein tulee:)


Keskustan katua
Elikkäs matkani tänne pohjoiseen alkoi jännittävissä tunnelmissa jo tuossa toissa perjantaina, jolloin lähdimme ajamaan kotopuolesta Ii:n kautta Leville ja lepäiltyämme sielä muutaman päivän jatkui matkamme kohti Tromssaa. Maisemat kävivät kokoajan jylhemmiksi ja upeammiksi, mitä lähemmäs aloimme saapua määränpäätämme, vaikken niistä juurikaan pystynyt jännitykseltäni nauttimaan. Kokonaisuudessaan matkaa Tromssaan kertyi huikeat 1290km, joten istumalihasteni onneksi emme ajaneet koko matkaa kerralla! Matkustamiseni osalta tapahtui nimittäin uskomaton sattuma, sillä vanhempani olivat tulossa pääsiäisviikoksi Leville ja päättivät sitten ajaa tuollaisen ''pikku'' kiertolenkin tuodakseen minut tänne!<3 Eivätkä tavarani lentokoneeseen olisi mahtuneetkaan :D

Itse mestoille saavuimme siis maanantaina ja vaikka pyhäpäivän vuoksi kaikki kaupat ja liikket olivatkin kiinni, niin tulevan työssäoppimispaikkani omistaja Silja Skoglund halusi tavata meidät kaikki henkilökohtaisesti studiollaan. Pikaisen tapaamisemme jälkeen siirryin ensimmäiseen väliaikaismajoitukseeni Anniinan asunnolle. Anniina on Blåstin suomalainen työntekijä ja hän lupasi että saisin majailla hänen asunnollaan ensimmäisen viikon, kun hän itse olisi matkoilla. Tämä järjestely ei kuitenkaan onnistunut kuin keskiviikko aamuun, sillä Anniinan kämppis oli lähdössä itsekkin pois eikä halunnut jättä minua yksin heidän asunnolleen...Mitä säätöä:P Loppuviikon olen viettänyt Siljan kotona hänen perheensä kanssa, johon kuuluu Silja, Kalle, Alvar(9), Mina(4) ja mustavalkoinen husky Leik(6kk). Joudun kuitenkin lähtemään täältä ensi perjantaihin mennessä ja ennen sitä pitäisi löytää jälleen jokin katto pään päälle:)
Lumityöt tehty!
Saapumiseni tänne jännitti aivan valtaisasti ja kyllähän tässä vielä pitää vähän totutella, että pääsee kulttuuriin sisälle, mutta tähän mennessä tapaamani ihmiset ovat olleet kaikki kyllä huippuja! Esimerkiksi pomoni Silja on todella TODELLA mukava ja auttaa minua kaikilla mahdollisilla tavoilla sopeutumaan. Olemme olleet studiolla kahdestaan tämän viikon ja olen päässyt heti työntouhuun. Ilmasto täällä on kovin vaihteleva, sillä yhdessä hetkessä saattaa paistaa aurinko ja toisessa tulla lunta taivaan täydeltä. Lunta on täällä valtavasti ja sataa lähes joka päivä lisää, niimpä melkein joka aamu on alkanut pienellä aamuliikunnalla, elikkäs lumitöillä myymälän edestä!:)

Blåst sisältä

Blåstissa käytetään paljon muotteja ja nyt ensimmäisellä viikolla avustin ensin pienempien juomalasien valmistuksessa asettelematta frittejä, kastelemalla muottia, tuomalla puntteleita, lyömällä irti, sekä liekittämällä pohjan ennen kyylaria ja myöhemmin viikolla teimme isompia muottiin puhallettuja kartio ''maljakoita'' joihin tein leikkausta muotilla, sekä toin punttelit. Työskentely lähti alkukankeuden jälkeen luistamaan todella hyvin ja sain kokoajan lisää vastuuta. Kassakoneen saloihinkin minua opastettiin viikon aikana ja pääsin paketoimaan myytäviä tuotteita. Yhtenä päivänä minut laitettiin jopa avaamaan liikke ja olemaan ensimmäisen tunti yksin! Tilanne oli kyllä aika vaivaannuttava, sillä kaikki asiakkaat alkavat saapuessaan puhumaan norjaa, jolloin olen vain että ''Sorry, can you speak english''! Norjalaiset osaavat kyllä onneksi kaikki puhua englantia ja kyllähän ne asiat siitä aina jotenkin selvisi :)
Niin ja vielä pitää kirjoittaa yhdestä työmatkasta... Tromssassa on paljon jyrkkiä mäkiä, joista todisteena mm. se, että kaikkien bussien sekä muutamien pikkuautojen renkaissa on ketjut ja arvostukseni norjalaisia kuskeja kohtaan on nyt todella korkealla! Meikä on NIIN kesäkuski;) Mutta siis, Siljan asunto on korkeahkon mäen päällä keskustan tuntumassa ja hän päätti yhtenä päivänä että mennäänkin töihin potkukelkalla! Minä istuin kyydissä ja Silja ohjasi. Lunta tuli sen verran, että en pystynyt pitämään silmiäni auki juuri ollenkaan ja alamäessä Silja vain potki lisää vauhtia ja käski pitää kiinni!!:D Matka oli aika hurja, sillä menimme välillä autotiellä, koska siinä luonnollisesti kulki kovempaa ja pelkäsin että jostakin risteyksestä tulisi auto tai kelkka ei pysähtyisi ennen risteystä! Silja tuntui olevan kuitenkin kokenut kuljettaja, joten perille pääsimme ja ennätysajassa!;)


Ketjut bussin renkaassaEhkä ens kesänä...


 Eiköhän tämä nyt riitä tältä erää, sillä tässä on jo enemmän tekstiä kuin lupailin;) Viikko on ollut jännittävä ja paljon uutta on tullut opittua! Seuraavaan kirjoituskertaan mennessä olen toivottavasti löytänyt itselleni jonkinlaisen asumuksen ja osaan antaa enemmän infoa paikasta kun olen saanut henkilökohtaisen tulkkini paikalle! Ha det!
Tromssan silta
Maisema sillalta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.