20.5.2013

Lasipuun pystytys toukokuussa 2013

Lasialan juhlavuoden projekti lasipuu on valmis ja paikallaan. Halusimme saada puun esille Nuutajärvipäivään mennessä ja onnistuimme! 

Puun pystytykseen kuului erilaisia työvaiheita, joista tässä blogitekstissä kooste.Lasipuun suunnittelu alkoi syksyllä 2011. Suunnittelutyöryhmässä olivat lasialan opettajat Marika ja Sara sekä metallialalta Toivasen Mika. Puun esikuva on Yhdysvalloista Corningin lasimuseosta. Saimme heiltä luvan toteuttaa vastaavanlaisen teoksen. Meidän puumme runko on tosin muotoiltu pyöreämmäksi. 

Maaliskuussa 2012 järjestimme viikonlopun mittaiset pallotalkoot. Pallojen puhaltaminen yhdessä oli mukavaa vaihtelua koulutyölle, ja myös tilaisuus tavata alan ihmisiä oppilaitoksen ulkopuolelta.


Kevään ja kesän 2012 aikana Tavastian metallialan aikuisopiskelijat toteuttivat metallirungon.

Ensimmäisen kerran lasipuumme oli esillä Tampereella Suomen Kädentaidot-messuilla viime vuoden marraskuussa. 

Messujen jälkeen pakkasimme pallot laatikoihin ja runko siirrettiin Nuutajärvelle odottamaan lopullista sijoituspaikkaansa. Talvi tuli ajoissa ja se kesti pitkään. Talven aikana oli hyvin aikaa miettiä puun lopullista paikkaa. Vanhan hytin ja pajan välinen alue osoittautui parhaaksi paikaksi, sillä puu olisi täten nähtävillä heti kylään saavuttaessa, ja myös matkan varrella kuljettaessa Prykäri-museoon.


Heti lumien sulettua pääsimme mittaamaan maa-alueen ja suunnittelemaan puun perustuksen teon vaiheet yhdessä Ammattiopisto Tavastian rakennusalan kanssa. Rakennusala suunnitteli ja valmisti puun betoniset perustukset, komeat ja jykevät "limput".


Routa ja rehevöitynyt ruusupusikko hankaloittivat kaivuuta lapiolla. Olimme voimattomia vaikka tuo routakin suli nopeasti. Päätimme tukeutua järeämpään kalustoon, kiitos Timkaivin.Oppilaitoksemme logistiikkapuoli kuljetti perustukset Nuutajärvelle. Pari päivää sen jälkeen rakennuspuolen opiskelijat saapuivat asentamaan ne paikoilleen. Siinä välissä olimme tuoneet puhdasta hiekkaa maan täyttöä varten. Lasitehtaalta saimme apua rungon nostamiseen trukilla pilareiden päälle.


Puun suoristusta ja maan täyttöä. Viikonloppuna vielä lisää maan täyttöä ja kivien hakua. Maanantaina 13.5. oli aurinkoinen päivä, juuri sopiva lasipallojen ripustukseen.


Sara kiinnitämässä ensimmäisiä palloja rungon huipulle. 

Otto, Juuso, Marika, Markus, Ila, Mia, Markus, Henni, Janne, Markus, Sara ja Mikko.

Näkymä lasipuun sisältä rakennusvaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.