24.8.2019

Työharjoittelu Japanissa


Suoritin harjoitteluni Japanissa Toyaman kaupungissa sijaitsevassa Peter Ivyn- lasistudiossa 1.6.- 31.7.2019. Toyama on profiloitunut Japanissa aktiivisena lasikaupunkina. Siellä sijaitsee Toyama Institute of Glass Arts, jossa on mahdollista opiskella lasintekemistä korkeakoulutasolla. Viimevuosina Toyama on saanut suuren rahoituksen lasialan edistämiseksi, jolla on tuettu koulun toimintaa, toteutettu erilaisia hankkeita ja rakennettu uusi lasimuseo. Koulutuksesta valmistuttuaan monet opiskelijat ovat jääneet Toyamaan työskentelemään ja kaupungista löytyykin useita lasintekijöitä. Toyamassa järjestetään myös joka kolmas vuosi lasisuunnittelukilpailu, joka on saanut paljon kansainvälistä huomiota. Toyaman horisontissa siintää Tateyaman vuoristo, eli "Japanin Alpit".

Kengo Kuman suunnittelema Toyaman lasimuseo.

Riisipeltojen keskellä vuoristossa ihmettelemässä.


Peter Ivy on kotoisin Teksasista. Hän on alunperin opetustöiden kautta muuttanut asumaan Japaniin ja perustanut lasistudionsa noin 9 vuotta sitten. Peterin lisäksi studio työllistää tällä hetkellä seitsemän työntekijää. Neljä puhaltajaa, kylmätyöstäjän, toimistotyöntekijän ja tuotteiden rautalanka-osia valmistava työntekijän. Myös Bostoninterrieri Valentine ja kissa Boo-chan ovat olennainen osa työyhteisöä. 

Hyttikoira Valentine on studion torkkuvastaava. 


Peterin hyttiä voisi kutsua kotihytiksi. Se on rakennettu aluksi hänen kotinsa piharakennukseen ja myöhemmin yritystoiminnan laajennuttua siirretty kotitalon toiseen siipeen. Hytin lisäksi tiloissa on tuotevarasto, toimistotila ja pieni keittiönurkkaus. Lähes kaikki hytin laitteisto on itserakennettua. Lasiuuni, trummeli, pillinlämmitin ja kaikki penkit ovat Peterin ja työntekijöiden käsialaa. Hytissä on kolme puhalluspenkkiä, joista samanaikaisesti on käytössä yleensä vain kaksi. Hytti on jaettu kahteen puoliskoon sijoittamalla uuni, trummeli ja kyylari keskelle tilaa. Kyylari ja trummeli ovat auki molemmista päistä, joten työskentely onnistuu samanaikaisesti hytin eri puolilla. 


Hytti sijaitsee 40-luvulla rakennetussa perinteisessä Japanilaisessa talossa.Studion tuotteet ovat saaneet alkunsa Peterin omasta tarpeesta kodin arjessa käytettäville lasiesineille. Hän on valmistanut ensin esineitä kotiinsa ja testannut niiden käytettävyyttä. Vähitellen hän on lähtenyt tarjoamaan esineitä myös myyntiin gallerioihin ja kauppoihin. Tuotteiden hyvän menekin myötä mallisto ja yritystoiminta ovat vähitellen laajentuneet. Studiossa valmistetaan tuotteita kahdessa erillisessä tuoteryhmässä. Peter Ivy Kobo- tuotteita valmistavat kaikki studion työntekijät taitotasonsa mukaan. Peterillä on lisäksi oma erikoismallistonsa, johon kuuluu myös muita valmistusteknisesti haastavampia esineitä, esimerkiksi pikareita ja lautasia.Työtehtäväni harjoittelun aikana oli pääasiallisesti assintettina toimiminen. Avustin monia eri hytin työntekijöitä Kobo-sarjan tuotteiden valmistuksessa. Kobo-sarja onkin kehitetty erityisesti opetusmielessä. Tuotteiden valmistuksessa käytetään niin muottiinpuhallusta, kuin vapaanpuhalluksen tekniikoita. Prosessi siis opettaa monipuolisesti erilaisia lasinkäsittelytaitoja, mutta sopii suhteellisen aloittelevalle puhaltajalle. Sain myös itse harjoittella Kobo-sarjan tuotteiden puhaltamista muutamia tunteja työpäivien jälkeen ja viikonloppuna. Japanilainen työkulttuuri on ahkeruudessa maineensa veroista, työntekijät ovat todella sitoutuneita työpaikkansa asioihin ja hommat hoidetaan säntillisesti ja huolella. Työyhteisö on tiivis, ystävällinen ja auttavainen. Tapasimmekin työporukalla usein myös vapaa-ajalla.


Jokainen työntekijä valmisti vuorollaan kerran viikossa lounaan. 
Luontoretkellä vesiputouksilla.
Lasinpuhalluksen lisäksi pääsin tutustumaan muuhun rikkaaseen Japanilaiseen käsityöperinteeseen, jonka antimista käytetään yleisnimitystä Mingei. Mingei tarkoittaa yksinkertaistetusti käsintehtyjä, laadukkaita ja hyvin käyttätarkoitustaan palvelevia esineitä. Mingeihin luetaan monia perinteisiä esineitä ja valmistustekniikoita, muun muassa Urushi-lakkaus, Washi-paperin teko, erilaiset punotut kankaat ja käyttökeramiikka. Minulla oli onnekseni mahdollisuus vierailla perinteisen Washi-paperin tekijän luona, Urushi-lakkaajan kotona ja rakukeramiikka-pajalla. 


Rakukeramiikan polttoon tarkoitetut uunit ja Toyaman savesta tehtyjä keramiikkatuotteita.

Kesä oli mahtava kokemus lasintekemisen ja Japanilaisen kulttuurin parissa. Olin jo pitkään haaveillut voivani viettää Japanissa hieman pidempään aikaan ja tämä toive toteutui harjoittelujakson myötä.

Osakan kaupunkimaisemaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.